Reduktion af miljøpåvirkning og resistens - SEGES Projektsitet
Projektets formål er at sikre et videngrundlag til, hvordan svineproducenter reducerer diarré uden at øge antibiotikaforbruget og samtidig opretholder produktiviteten, når der skal fravænnes uden brug af medicinsk zink. Fokus er således primært på fravænnede grise, hvor brugen af medicinsk zink skal udfases uden, at det medfører velfærdsmæssige konsekvenser for grisene og med minimal stigning i antibiotikaforbruget. Projektet indeholder derfor ligeledes aktiviteter, der samlet set understøtter formålet om at skabe viden til at sikre en optimal og robust sundhed hos grisene samt god dyrevelfærd. Sunde grise kombineret med en målrettet, strategisk brug af antibiotika medfører, at det samlede forbrug kan reduceres. Resultatet af projektet er, at miljøbelastningen reduceres, og risikoen for udvikling af antibiotika resistens minimeres.
Ny antibiotikavejledning har gjort det svært at nå målet om at reducere antibiotikaforbruget med 15 % fra 2015 til 2018. Men i branchen gør man, hvad man kan.
Dansk landbrug har et lavt forbrug af antibiotika, men ambitionsniveauet er fortsat højt. Ændringer i produktions- og ordinationsmønstre giver dog udfordringer i reduktionsplanerne.
Fødevarestyrelsen har udgivet en ny vejledning til ordinering af antibiotika til grise. Antibiotikavejledningen skal bidrage til at reducere risikoen for overførsel af resistente bakterier fra dyr til mennesker.
Ligesom penicillin til mennesker kan antibiotika til grise give allergiske reaktioner. Derfor er det vigtigt at bruge åndedrætsværn og handsker ved håndtering
Målt i doser antibiotika til produktion af en gris fra fødsel til slagtning er forbruget faldet med 13 % fra 2014 til 2017, og det er faldet med yderligere 6 % fra 1. halvår af 2017 til 1. halvår af 2018.